Historie

In 1914 werd aan de westkant van de stad Groningen de ‘Friesch-Groningsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek’ opgericht. De fabriek is gebouwd bij en op de Middeleeuwse polder ‘De Verbetering’. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het fabriekscomplex meerdere moderniseringen ondergaan, waarbij vooral de vloeivelden in westelijke richting zijn uitgebreid.

Een van de grootste en modernste suikerfabrieken

De fabriek ontwikkelde zich tot een van de grootste en modernste suikerfabrieken van Nederland. Tot het begin van de jaren vijftig werd een groot deel van de bieten nog aangevoerd via het water (Hoendiep) en per spoor. Grote vloeivelden werden aangelegd waarin de bieten werden schoon gespoeld.

Een van de grootste en modernste suikerfabrieken

Sluiting fabriek

In januari 2008 sloot de fabriek. De reden was een wijziging in het suikermarktbeleid van de Europese Unie, waarbij het suikerbietenquotum werd verlaagd. Maar een paar onderdelen, zoals de oude schoorsteen en het zeefgebouw, zijn behouden. Twee jaar later besloot de gemeente Groningen het terrein aan te kopen, een prachtig terrein met een centrale ligging. De locatie van het terrein ten opzichte van het stadscentrum is ideaal: de afstand van het voorterrein van de voormalige suikerfabriek tot de Grote Markt is nog geen twee kilometer.

Sluiting fabriek
Whatsapp Image 2021 08 29 At 20.07.49

Suikerunieterrein

Vloeivelden

Vloeivelden