Verkoop en planning
Wanneer start de verkoop?
Het is bijna zover: op zaterdag 1 februari 2025 start de verkoop van het unieke nieuwbouwproject De Suikerzijde in Groningen!
Je bent deze zaterdag van harte welkom tussen 11.00 uur en 14.00 uur bij Terra Suikerterrein locatie De Pionier.
Aanmelden is niet nodig, stap lekker binnen! Voor een drankje, wat lekkers en de gezelligheid zorgen wij en ook aan de kleintjes is gedacht!
Hoe krijg ik een woning toegewezen?
Indien je nog geen account hebt, maak je deze hier aan.
Vanaf zaterdag 1 februari om 11.00 uur wordt in je accountomgeving het inschrijfformulier inzichtelijk gemaakt. Hierop kun je aangeven naar welke woning je voorkeur uit gaat. Je hebt de mogelijkheid om meerdere voorkeuren door te geven en deze op voorkeursvolgorde in te delen. Hierna dien je het formulier definitief in via de indieningsbutton. Je hebt hiervoor de mogelijkheid tot en met maandag 10 februari 9.00 uur. Hierna worden de woningen middels een loting toegewezen.
Hoe krijg ik voorrang bij de toewijzing?
Tot en met vrijdag 7 februari heb je de mogelijkheid om een financiële haalbaarheidstoets uit te laten voeren door NextHome. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in je financiële mogelijkheden maar krijg je bij een positieve beoordeling ook voorrang op jouw gewenste woning! Je kunt ook een hypotheekverklaring, opgemaakt door je eigen financieel adviseur, ter goedkeuring aan NextHome sturen.
Stap 1:
Geef hier je woningvoorkeuren door. Dit doe je door je favoriete woningen een hartje te geven.
Stap 2:
Plan eenvoudig een gesprek in door het intakeformulier in te vullen en te mailen naar info@nexthome.nl. Het gesprek kan plaats vinden tot en met vrijdag 7 februari. Het aantal plekken zijn beperkt, plan dus vroegtijdig een afspraak in! Je kunt ook een hypotheekverklaring, opgemaakt door je eigen financieel adviseur, ter goedkeuring aan NextHome sturen.
Stap 3:
Geef vanaf 1 februari je definitieve woningvoorkeur(en) door middels het definitieve inschrijfformulier via je accountomgeving. Je hebt hiervoor tot 10 februari 09.00 uur de mogelijkheid. Vanaf 10 februari worden de woningen toegewezen door middel van loting waarbij je bij een positieve haalbaarheidstoets voorrang krijgt.
Hoe plan ik een gesprek in bij NextHome om voorrang te krijgen bij de toewijzing?
Vanaf 1 oktober is het mogelijk een haalbaarheidstoets te laten uitvoeren door NextHome, de vaste hypotheekpartner van Dura Vermeer.
Met deze toets krijg je voorrang bij de toewijzing! Op basis van de voorkeuren die je hebt doorgegeven, kijk je samen met een hypotheekspecialist van NextHome naar je persoonlijke financiële mogelijkheden.
Zo weet je of een huis in De Suikerzijde haalbaar en betaalbaar voor je is. Je kunt een gesprek aanvragen door het invullen en versturen van het intakeformulier.
Wie is NextHome?
Het kopen van een woning is waarschijnlijk de grootste (emotionele) aankoop in je leven en er komt veel bij kijken. Bij Dura Vermeer laten we je er niet alleen voor staan, je krijgt je eigen team om je heen. De financiële coaches van NEXTHome, hypotheekpartner van Dura Vermeer, helpen je graag met de financiering, het inrichten van je hypotheek én de verkoop van je huidige woning. Zodra er meer informatie bekend is over de woningen kun je kosteloos en vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen. Hiermee krijg je voorrang bij de toewijzing. Lees meer over NextHome.
Hoe word ik op de hoogte gehouden?
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Zie hiervoor de veelgestelde vragen op de website. Mocht je vraag er niet tussen staan dan kun je contact opnemen met de makelaars, bekijk hier de contactgegevens.
Wie zijn de makelaars?
De makelaars zijn Pandomo en Thuis Nieuwbouwmakelaars uit Groningen. Bekijk hier de contactgegevens.
Wanneer start de bouw?
De verwachting is dat de bouw van fase 1 in het derde kwartaal van 2025 zal starten.
Bereikbaarheid en parkeren
Waar kan ik als bewoner of mijn bezoek parkeren?
Parkeren bewoners (eerste auto):
Een aantal grondgebonden woningen krijgen één parkeerplaats op terrein van de VVE (grenzend aan de deeltuin). Deze is inbegrepen in de V.O.N. prijs.
Als bewoner maak jij gebruik van een parkeerplaats op loopafstand van je woning. Je huurt een plekje van de gemeente: eerst op een tijdelijke parkeerplaats en later in de buurtstalling. Bij bepaalde woningen kun je een parkeerplaats kopen grenzend aan de deeltuin.
Kopers van woningen zonder eigen parkeerplaats kunnen de eerste auto kwijt in de toekomstige overdekte buurtstalling, dit is op loopafstand van de woningen. De buurtstalling is niet openbaar toegankelijk. De tarieven voor een parkeerabonnement moeten nog door de gemeente Groningen worden vastgesteld. Wel betreft dit een commercieel marktconform tarief (maandprijs abonnement incl. BTW prijspeil 2024 is ca. €110, - €130,-) Binnen een jaar, en misschien al vanaf de start van de woningen, wordt de buurstalling gerealiseerd. Tot deze tijd realiseert de gemeente een tijdelijke niet overdekte parkeervoorziening, ook hiervoor zal een marktconform tarief worden vastgesteld door de gemeente Groningen. Dit verschilt hier dus niet (zoveel) van.
Parkeren bewoners (tweede auto) en bezoek:
Bezoekers in De Suikerzijde en de tweede auto van bewoners, parkeren op dezelfde tijdelijke parkeerplaats als waar de eerste bewoners parkeren tot de buurtstallingen klaar zijn. Deze parkeerplaatsen zijn centraal gelegen buiten de eerste vier bouwvelden, maar toch goed bereikbaar te voet. Hier betaalt iedereen om te parkeren, zowel bezoek, bewoners als ondernemers.
Komen er elektrische laadvoorzieningen?
Bij de parkeerplaatsen op terrein van de VVE, welke behoren tot een aantal grondgebonden koopwoningen, worden voorzieningen opgenomen zodat u als koper na oplevering hier een elektrische laadpaal kan installeren. Zowel in de buurstalling als de tijdelijke parkeervoorziening die de gemeente realiseert worden een aantal parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal. Er worden geen parkeerplekken toegewezen.
Woningen en voorzieningen
Welke type woningen komen er in De Suikerzijde?
De Suikerzijde biedt straks ruimte aan zo’n 5000 woningen. Of je nou van drukte houdt of juist rust zoekt: in dit nieuwste stukje stad vindt iedereen een woning. We delen De Suikerzijde op in vier deelprojecten. We starten met de woningen aan de noordkant. Hier komen straks 2000 woningen waarvan wij de eerste 700 woningen samen met woningcorporaties Nijestee en Patrimonium mogen ontwikkelen. Het aandeel huurwoningen zal ongeveer 40% beslaan opgedeeld in de vrije, middendure en sociale categorie. De overige 400 woningen zijn koopwoningen. Van starterswoning tot herenhuis: hier heb je de keuze uit moderne appartementen, sfeervolle portiekwoningen en royale grondgebonden huizen.
Zijn de woningen in De Suikerzijde rolstoeltoegankelijk?
De rijwoningen zijn op de begane grond toegankelijk met de rolstoel.
Het grote appartementengebouw heeft verschillende appartementen die volledig of gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk zijn. In sommige appartementen zit een hoogteverschil die de toegankelijkheid beperkt. Dit hoogteverschil bij 5 woningen is ontstaan in een lang traject met vele keuzes en regels. We gaan kijken hoe we dit middengedeelte ook rolstoeltoegankelijk kunnen maken, bijvoorbeeld door het toepassen van hellingbaan die verplaatsbaar is.
De kleine portiekappartementen worden uitgevoerd zonder vaste lift, in de plattegrond van de centrale ruimte is wel een plek gereserveerd waar in de toekomst een lift kan worden geplaatst. In de huidige situatie is ervoor gekozen deze niet te plaatsen om deze woningen zo betaalbaar mogelijk te houden. De woningen op de begane grond in dit gebouw zijn uiteraard wel rolstoeltoegankelijk.
Wat houdt een gedeelde fietsenberging in?
Voor je fiets is er een handige gedeelde, inpandige fietsenberging welke alleen toegankelijk is voor jou en je buren. Voor de galerijappartementen bevindt zich deze op de begane grond van het complex. Voor de grond gebonden woningen en de portiekappartementen bevindt deze zich op de begane grond van het portiekappartementencomplex.
Wat is een deeltuin?
Wat opvalt in De Suikerzijde zijn de tuinen. Jouw tuin gaat ongemerkt over in de grote deeltuin (bij de grondgebonden woningen), zodat je het gevoel hebt middenin een stadspark te wonen. In De Suikerzijde kiezen we voor minder auto’s en meer groen. Een deeltuin is gemeenschappelijk, je bent hier samen met al je buren eigenaar van. Tuinier samen je buren, geniet op een bankje van het groen. Dit is de plek waar je oplaad na een lange werkdag en je buren ontmoet.
Het ontwerp en de aanleg van de deeltuin nemen wij voor onze rekening, het onderhoud doe je gezamenlijk met je buren of besteed je uit via de VVE.
De grondgebonden woningen en de portiekappartementen hebben een deeltuin.
Wat is de Buurtkamer?
Samen wonen is samen doen!
In De Suikerzijde maak je wonen en leven, in dit groene stadsdeel, samen zo leuk en ontspannen mogelijk. Faciliteiten als een Buurtkamer en Buurthost helpen hierbij. Centraal gelegen in het Bernard Rolinghof is plek opgenomen voor een Buurtkamer. Hier kun je elkaar ontmoeten en gezamenlijke activiteiten organiseren.
Voorzieningen in De Suikerzijde
Komt er een school in De Suikerzijde?
De gemeente Groningen en Openbaar Onderwijs Groningen zijn de plannen voor de eerste school van De Suikerzijde aan het uitwerken: een basisschool inclusief kinderopvang en een gymzaal. Dat heet een Integraal Kindcentrum, ofwel een IKC. Het is de bedoeling dat de school in 2028 open kan gaan. Een onzekerheid in de planning voor de maatschappelijke en commerciële voorzieningen is de aansluiting op het elektriciteitsnet voor grootverbruikers. Dit geldt ook voor de school.
Komt er een supermarkt in De Suikerzijde?
Het is de bedoeling dat er in het bouwveld aan de noordkant van het Etta Palmplein op termijn een nieuwe supermarkt zal komen. De inzet is de supermarkt rond 2030 te kunnen gaan bouwen. Dat is onder andere afhankelijk van de snelheid waarmee het stadsdeel groeit. Tot die tijd wordt gekeken hoe de dagelijkse gemak voorzieningen tot die tijd een plek kunnen krijgen in het voorzieningen aanbod. Dan gaat het bijvoorbeeld om een kleinere winkel met brood, zuivel en andere dagelijkse benodigdheden.
Ik heb interesse om te ondernemen in De Suikerzijde
Heb je interesse? Neem dan contact met ons op! We praten je graag bij over de kansen die De Suikerzijde jou als ondernemer of organisatie kan bieden.
Mail met onze stadmaker jorrit@bureaubuitendienst.nl of bel 316 81254677.
Hoe werkt een warmtenet?
Jouw woning is aangesloten op het collectieve warmtenet van WarmteStad. En dat heeft een aantal voordelen. Met een warmtenet hoef jij je geen zorgen te maken over het onderhoud. Ook heb je geen last van hinderlijke, zoemende buitenunits in de tuin. En tot slot bespaar je ruimte binnenin je woning omdat je geen grote warmtepomp of boilervat nodig hebt.